Univation, η startup που βοηθά φοιτητές να κάνουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες πράξη

Univation, η startup που βοηθά φοιτητές να κάνουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες πράξη

Μηνάς-Μάριος Κόντης (23 ετών)

Ο Μηνάς-Μάριος ήταν μόλις 12 χρόνων όταν ανέπτυξε την πρώτη του εφαρμογή, η οποία ήταν και η πρώτη που κυκλοφόρησε για τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, ώστε να βλέπουν οι χρήστες από το κινητό τους σε πόση ώρα φτάνει το λεωφορείο στη στάση. Μέσα σε έναν χρόνο είχε 100+ χιλιάδες λήψεις στο android, με τους φίλους του μάλιστα να έχουν κατεβάσει την εφαρμογή πριν καν προλάβει να τους το πει.

Σε ηλικία 13 ετών έφτιαξε μαζί με συμμαθητές του την πρώτη ρομποτική μηχανή για ελληνικό καφέ, το "brikibot", το οποίο κέρδισε τα πρώτα βραβεία ρομποτικής και τεχνολογίας στον διαγωνισμό ACSTAC 2013, υποστηρίχθηκε από τον Ελληνοαυστραλό επιχειρηματία John Zakos (συνιδρυτή της Cognea, την οποία εξαγόρασε η IBM). Το "brikibot" γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο Κεντρικό Συνέδριο, καθώς η πρωτότυπη ιδέα, η πολυπλοκότητα της κατασκευής αλλά και ο συνδυασμός των ρομποτικών μηχανισμών με τα απλά υλικά οικιακής χρήσης προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και μεγάλων μέσων ενημέρωσης.

Ο Μηνάς-Μάριος μπήκε στο πανεπιστήμιο (Εφαρμοσμένη Πληροφορική, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), ωστόσο η προσοχή του ήταν εστιασμένη αλλού. Αυτό που έψαχνε να βρει ήταν το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα. Είχε ιδέες, αλλά δυσκολευόταν να τις μετουσιώσει σε πράξη. Κι αυτό γιατί στο πανεπιστήμιο δεν υπήρχε κάποιος οργανισμός ή κάποιος μέντορας που να μπορεί να καθοδηγεί φοιτητές σαν τον Μάριο. Έτσι, γεννήθηκε η Univation, η startup που βοηθά φοιτητές να κάνουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες πράξη. Η Univation έχει βάλει ήδη "πόδι" σε πάνω από 40 πανεπιστήμια, σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Διοργανώνει talk events, startup workshops και λειτουργεί University Incubators με σκοπό να δημιουργήσουν οι φοιτητές την πρώτη τους startup. Μέχρι σήμερα πάνω από 35.000 φοιτητές έχουν συμμετάσχει και υλοποιήσει με τη στήριξή της μια επιχειρηματική τους ιδέα.

Φέτος λανσαρίστηκε και η Online Platform που ανέπτυξε η Univation για τα δικά της προγράμματα, και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα του Incubator. Πλέον, διατίθεται ως SaaS σε Incubators, Accelerators και VCs. Προγράμματα όπως τα Google for Startups, Techstars, Startup Weekends, καθώς και φοιτητικά προγράμματα επιχειρηματικότητας του Harvard, "τρέχουν" σήμερα στην online πλατφόρμα.

Στόχος της Univation για το τρέχον έτος είναι να κατακτήσει συνολικά 100 πανεπιστήμια και να πείσει κάθε φοιτητή να κάνει την ιδέα του πράξη, να τολμήσει και να επιχειρήσει.

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Νίκο Καραμούζη (πρόεδρο του SMERemediumCap και της Grant Thornton Ελλάδος), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2023" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1993 και μετά.

APPLY

More Blog